Lichaamsgerichte traumatherapie?

Lichaamsgerichte traumatherapie richt zich op de psychische én lichamelijke gevolgen van trauma. Want elke overweldigende gebeurtenis laat sporen na in het lichaam. Werkelijke genezing gebeurt alleen als er tijdens de therapie óók aandacht is voor de reacties van het lichaam op de gebeurtenis, naast de aandacht voor de psychologische impact.

Een lichaamsgericht traumatherapeut luistert naar het verhaal van de cliënt èn let op de lichaamssignalen. De therapeut helpt de cliënt om alle aspecten van een ervaring te onderzoeken:

  • lichamelijke gewaarwordingen en reacties
  • gedachten, overtuigingen, betekenisgeving
  • emoties, gevoelens, stemming

De vraag van de cliënt en diens huidige ervaringen zijn het uitgangspunt van de therapie. Als de oorzaak van huidige klachten mede liggen bij vroeg-traumatische ervaringen, dan worden ook deze beetje bij beetje verwerkt. De lichaamsgericht therapeut zorgt ervoor dat het niet opnieuw overweldigend is. Het zelfhelend en regulerend vermogen van het lichaam krijgt zo de gelegenheid om de gevolgen van het trauma los te laten. Na iedere sessie kan een cliënt weer wat meer in z’n eigen kracht komen.

Gevolgen van traumatische ervaringen

Een traumatische ervaring kan veel verschillende klachten veroorzaken op lichamelijk, emotioneel, mentaal en relationeel gebied. Vaak uiten klachten zich pas (veel) later. Daardoor wordt het verband met de traumatische ervaring soms pas tijdens de behandeling duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat veel onbegrepen klachten en syndromen verband (ALK) houden met traumatische ervaringen.

Na een traumatische ervaring zijn mensen minder goed bestand tegen een volgende gebeurtenis met te veel impact. Door stapeling kan de ontregeling dan steeds groter worden.

Scroll naar boven