OUD – Een trauma?

Al van jongs af aan maken wij van alles mee in ons leven. Geboren worden, afhankelijk zijn, relaties met onze ouders, operaties, verlies, ruzies. We leren ervan en passen ons aan.

En soms gebeurt er iets wat te bedreigend is, te snel gaat of te lang duurt. Dan kunnen we ons niet goed verdedigen of we kunnen het niet overzien: het overspoelt ons. Lichaam en geest gaan dan over op ‘overleven’. Als we daarna opgevangen worden en de opgebouwde spanning uit ons lichaam kan stromen, hoeft de heftige gebeurtenis geen gevolgen te hebben.

Helaas hebben we niet altijd die steun. Dan blijft de trauma-energie in ons lichaam aanwezig en vergeten we dat dit een reactie was op een gebeurtenis van toen. Dan is er een trauma.

Later kan een situatie ons bewust of onbewust herinneren aan dat trauma. Ons zenuwstelsel reageert dan alsof het verleden opnieuw gebeurt: de oude ervaring dringt zich op in het hier en nu en kan zorgen voor verwarring, onbegrip of machteloosheid. Als dat vaker gebeurt, gaan we die situaties soms vermijden. Of we blijven er juist in hangen. Beide zorgen vroeg of laat voor klachten.

Er zijn verschillende soorten trauma die elk hun eigen invloed hebben, met lichamelijke, emotionele en mentale gevolgen.

Scroll naar boven