Amygdala

« Naar Relaxicon begrippenlijst

Een amandelvormige reeks hersencellen die in het limbische brein ‘liggen’. De amygdala wordt vaak ‘de rookmelder’ van het lichaam genoemd. De belangrijkste functie van de amygdala is dan ook om informatie die via de zintuigen binnenkomt emotioneel te interpreteren: wat is nu belangrijk om veilig te zijn en te overleven?

Snelheid is dus van groot belang. Dat is ook te merken, of eigenlijk juist niet: vaak reageren we op een prikkel vóórdat we bewust in de gaten hebben wat er gebeurt.

Net als een echte rookmelder kan ook de amygdala ’te scherp’ afgesteld staan. Als je een keer erg geschrokken bent van een slang, is de kans groter dat je amygdala een op de grond liggende kromme tak als een mogelijke dreiging interpreteert. Je alarmsysteem gaat aan en het stresssysteem wordt dus geactiveerd. Daarna wordt je je bewust van het feit dat je schrikt van een kromme tak.

Bij een angststoornis kan sprake zijn van een zogenaamde amygdala hijack.

Mindfulness en de Amygdala

Het beoefenen van mindfulness vermindert de hoeveelheid grijze stof in de amygdala, zo blijkt uit onderzoek. Het angstcentrum vertoont dus een zwakkere respons op een emotionele trigger, naast dat het ook nog eens beter wordt gereguleerd door de PFC, die ‘sterker’ wordt door mindfulnessbeoefening.

Foto: Jasmin Sessler on Unsplash

Synoniem(en):
Amandelkern
Angstcentrum
Rookmelder
« Naar Relaxicon begrippenlijst
Scroll naar boven