Evolutie

« Naar Relaxicon begrippenlijst

Evolutie is van het Latijnse werkwoord evolvere afgeleid en betekent letterlijk “zich ontrollen” of “los-” of “afwikkelen”. Figuurlijk betekent het “ontwikkeling”. De betekenis “ontwikkeling” wordt het meest gebruikt en heeft in het taalgebruik een geheel eigen karakteristiek gekregen. Dit komt vooral door het veelvuldig gebruik van het woord in de biologische betekenis.

Het idee van een zich evoluerende natuur is voor het eerst goed onderbouwd beschreven door Darwin. Zijn tijdgenoot Alfred Russel Wallace (ook een natuurwetenschapper) heeft parallel aan Darwin ook de evolutietheorie beschreven. Beide heren kenden elkaar en stonden op goede voet.

Waarom aandacht voor evolutie op Relax More?

Buiten dat voor ondergetekende de evolutietheorie als van kinds af aan een boeiend onderwerp is om over lezen en te leren, is het wat mij betreft niet mogelijk naar de natuur en naar mensen te kijken zónder je te verwonderen en je af te vragen hoe het zo heeft kunnen ontstaan. Niet vanuit een moeten weten en een drang om te begrijpen, maar werkelijk vanuit een open belangstelling.

Evolutie legt verbanden tussen alle informatie die biologen in alle tijden hebben verzameld, het geeft verklaringen voor het gedrag van salamanders tot mensen en van algen tot orchideeën.

Zoals de filosoof Daniel Dennett zei: “Evolutie legt in één keer de verbinding tussen de domeinen van leven, zingeving en doel naar het domein van ruimte en tijd, oorzaak en gevolg, mechanisme en natuurwetten.”

Daarom dus. En je zult her en der op deze site verwijzingen vinden naar dit schitterende idee. En wie weet dat je alvast dit artikel wilt lezen, over hoe we van Big Bang naar burn-out terecht zijn gekomen.

Tree of life

Bron: https://peerj.com/preprints/223v1/

Voor meer mooie afbeeldingen, zie WikiPedia.

Bewijs voor evolutie

Het bewijs voor evolutie groeit nog steeds; het is nog nooit zo sterk geweest. Tegelijk is, paradoxaal genoeg, ook de oppositie van slecht geïnformeerde mensen sterker geworden. Evolutie is echter onweerlegbaar, boven alle twijfel verheven en daarmee een wetenschappelijk feit.
Met dank voor bovenstaande zinnen aan Richard Dawkins, in diens prachtige “Het grootste spektakel ter wereld“. Ik kan natuurlijk niet hier zijn hele boek gaan overnemen, maar het is de moeite waard om zelf aan te schaffen. Net als zijn andere werk overigens.

Afbeelding bovenaan: Ernst Haeckel, De afstamming van de mens, 1887

Synoniem(en):
Evolutietheorie
Evolutie (Wikipedia)
Zie Evolutie (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Evolutie.

Evolutie is, via het Frans, afgeleid van het Latijnse werkwoord evolvere: "zich ontrollen". Vooral de figuurlijke betekenis "ontwikkeling" wordt in het Nederlands binnen verschillende contexten gebruikt:

« Naar Relaxicon begrippenlijst
Scroll naar boven