Perifeer zenuwstelsel (PZS)

« Naar Relaxicon begrippenlijst

Het deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel is gelegen. Het perifere zenuwstelsel vormt de verbindingen van en naar de organen en weefsels en het centrale zenuwstelsel. Het wordt naar functie verdeeld in het autonome zenuwstelsel en het willekeurige zenuwstelsel.
Ook de 12 paar hersenzenuwen (waaronder de nervus vagus), die uit de basis van de hersenen en de hersenstam ontspringen, zijn deel van het perifere zenuwstelsel.

Afbeelding: Wellcome Collection

Het perifere zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel ligt. Het perifere zenuwstelsel vormt vanuit het centraal zenuwstelsel axonen, verbindingen van en naar de organen en weefsels. Het wordt naar functie verdeeld in het autonome en het somatische zenuwstelsel. Het bestaat uit 31 paar spinale zenuwen uit het ruggenmerg, de nervi spinales, 12 paar hersenzenuwen uit de hersenstam, de nervi craniales, twee grensstrengen, de nervi splanchnici, die links en rechts naast de wervelkolom liggen en hun bijbehorende zenuwcellen en zenuwknopen, die tevens buiten het centrale zenuwstelsel liggen. Deze zenuwen innerveren onder andere spieren, organen en ledematen. Het perifere zenuwstelsel verbindt de genoemde structuren met het centrale zenuwstelsel en wordt in tegenstelling tot het centrale zenuwstelsel niet door botstructuren of een bloed-hersenbarrière beschermd.

Perifeer zenuwstelsel
Perifeer zenuwstelsel
Synoniemen
Latijn systema nervosum periphericum
Gegevens
Systeem zenuwstelsel
Naslagwerken
TA A14.2.00.001
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bij de perifere zenuwen zijn de axonen meestal omgeven met een myelineschede waar het endoneurium omheen rolt. Het perineurium zit hier weer omheen en de buitenste laag rondom de zenuw wordt het epineurium genoemd.

Zenuw
nerf = zenuw
epinèvre = epineurium
périnèvre = perineurium
endonèvre = endoneurium
fascicule = bundel
vasseaux sanquins = bloedvaten, efferent en afferent
Zie de categorie Peripheral nervous system van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
« Naar Relaxicon begrippenlijst
Scroll naar boven