Prefrontale cortex (PFC)

« Naar Relaxicon begrippenlijst

Een belangrijk deel van ons rationele brein (ik noem dat vaak onze ‘denkhersenen’), in de buitenste schil van de hersenen, direct boven de ogen gelegen. Prefrontaal betekent ‘voor de voorkant’, dus helemaal vooraan. Cortex betekent schors, het buitenste deel (net als de schors van een boom).

Het hoofd koel houden

De prefrontale cortex geeft je overzicht, helpt je te begrijpen wat er gebeurt en ondersteunt zo het nemen van goede beslissingen. Zo kun je een situatie beter beoordelen en kun je jezelf kalmeren. Dit helpt om je emotionele brein te reguleren en niet iedere kleine aanwijzing van gevaar te laten leiden tot een angstreactie.

Hiervoor heeft de prefrontale cortex een aantal belangrijke verbindingen met de amygdala en de hippocampus.

Mindfulness en de PFC

Misschien dat je het kunnen observeren van je ervaringen herkent als iets dat we in een mindfulnesstraining oefenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er een correlatie is tussen het beoefenen van mindfulness met dikkere (=meer hersencellen, dus meer ‘capaciteit’) gebieden van de prefrontale cortex. Hiermee zou je dus een betere regulatie van het emotionele brein kunnen bewerkstelligen. Dit is inderdaad iets dat we ook terugzien bij mensen die wat langere tijd mindfulness beoefenen.

Op de foto hierboven heb ik een extra pijl gezet om de prefrontale cortex aan te geven.

Foto: Healthy brain, composite of tractography, MRI and artwork. Gabriel González-Escamilla.

Synoniem(en):
Denkhersenen
Prefrontale cortex (Wikipedia)

De prefrontale cortex of cortex praefrontalis is een gebied in de hersenen, gelegen in het voorste gedeelte van de frontale kwabben voor de motorische schors.

Prefrontale cortex
Cortex praefrontalis
De laterale prefrontale cortex (DLPFC en VLPFC) omvat een deel van gebied 8 en gebieden 9, 10, 44, 45, 46 en 47 van Brodmann. Gebied 11 wordt de cortex orbitofrontalis genoemd
De mediale prefrontale cortex (DMPFC en VMPFC) omvat in deze kaart de gebieden 10, 25 en 34 van Brodmann. Gebied 11 wordt de cortex orbitofrontalis genoemd
Synoniemen
Latijn cortex prefrontalis
Nederlands prefrontale hersenschors
Portaal  Portaalicoon   Biologie
« Naar Relaxicon begrippenlijst
Scroll naar boven